Cifre şi bare – cărţile de identitate electronice, din 2014


După luptă seculare care au durat nu chiar 20 de ani, dar au inclus câteva amânări în serie, proteste şi alte probleme ce ţin de lege şi de vrere, am aflat că din 2014 ne bucurăm de mult-discutatele buletine electronice. Acelea cu cifre şi bare şi scuipat în sân că ne dă Guvernul bon de ordine să intrăm frumos şi civilizat pe rând în penthouse-ul lui Scaraoţchi (ptiu, piei drace!).

De ce a durat atât, din moment ce ne tot ameninţă cei de sus de atâta timp că facem upgrade la plastic/hârtie? Pentru că ne place să ne învârtim în jurul cozii birocratice şi ne place să facem multe, multe legi.

Date istorice

Eliberarea noilor documente de identitate va avea loc începând de la 1 aprilie 2014, această dată fiind stabilită după multe amânări:

– prin preajma Crăciunului din 2012 am aflat că ni se schimbă formatul buletinelor (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012, intrată în vigoare la 12 decembrie). Aveam un act normativ, dar nu era suficient – ordonanţa trebuia aprobată prin lege de Parlament. Pentru că e logic să publici ceva care trebuie aprobat prin altceva, dar de acel altceva să te ocupi după vreo jumătate de an.

– Parlamentul s-a mişcat foarte „fast and furios” – senatorii adoptă lege în februarie, deputaţii în iunie 2013. Nu se mai schimbă cărţile de identitate de la 1 iulie, cum se stabilise prin ordonanţă, ci se amână tot tărăboiul până la 1 aprilie.

Minunata lege 235/2013 (pentru doritorii care vor să cunoască toate detaliile şi înţeleg limbajul de lemn legislativ) vine cu modificări faţă de ordonanţă. Deci, din tot talmeş-balmeşul ăsta,  ce reţinem?

Cifre şi bare – cărţile de identitate electronice, din 2014

Noile cărţi de identitate vor conţine datele cardului de asigurări de sănătate

Adică un fel de 2 în 1. Sau mai multe în unu. Acesta este principalul motiv pentru care s-a amânat totul până la 1 aprilie 2014. Mai pe scurt, avem aşa:

  • datele personale: nume şi prenume, sex, cetăţenie, data şi locul naşterii, semnătură olografă; fotografie; CNP; adresă de domiciliu.
  • datele aferente cardului de sănătate:

– nume, prenume, CNP;

– codul unic de identificareîn sistemul social de asigurări de sănătate;

– numărul de identificareal cardului naţional de asigurări sociale de sănătate;

– diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice;

– grupa sanguină şi Rh-ul;

– acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces;

– numele, prenumele şi datele de contact ale medicului de familie.

Şi pentru că tot o să avem rezumat personal medical, noile buletine vor putea fi folosite ca şi card naţional de asigurări sociale de sănătate.

Când trebuie să ne schimbăm buletinele? Va urma…

Iniţial aveam şi noi puţină ordine în haos, erau stabilite anumite perioade în care ştiam că trebuie să mergem  să cerşim printre cozi şi multe hârţoage după noile buletine. Acum aşteptăm, din nou, să aflăm calendarul preschimbărilor actelor de identitate în cărţi electronice de identitate – Legea 235/2013 stabileşte că acest calendar „se stabileşte prin Hotărâre a Guvernului, după generalizarea activităţii de emitere a cărţilor de identitate emise în condiţiile legii” bla bla bla şi încă ceva.

Adică „va urma…”.

Surse: Lege5, Camera Deputaţilor

Posted on 29 iulie 2013, in Litera proprie and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s