Permise de conducere prin poştă sau e-mail


Săptămâna aceasta ne-am mai trezit cu o minunăţie de veste – duplicatele la permisele de conducere se pot solicita prin poştă sau e-mail. Vorbim aici de cazurile în care ţi-ai ţinut permisul în buzunarul de la blugii prea strâmţi şi s-au întâmplat următoarele fenomene:

A: ai asudat şi eliminat H20 ca o fântână arteziană în autobuz, în timp ce stăteai liniştit pe scaun, iar actul lua forma ta anatomica (parţial);

B: ai asudat şi eliminat H20 ca o fântână arteziană în autobuz, proces care a facilitat, prin lubrifiere, scoaterea actului din buzunar de către terţe persoane sau ieşirea lui din proprie voinţă (pentru că poate, de aia!)

C: e frig, deci nu ai asudat, dar tot ai reuşit să îţi pierzi, deteriorezi sau să îţi fie furat permisul.

A, şi mai e şi un al patrulea caz – îţi schimbi numele (caz în care – “Casă de piatră!”).

Despre ce discutăm?

Ca să ne facem înţeleşi, începând de pe 8 august se aplică un ordin al MAI-ului care stabileşte condiţiile privind eliberarea:

    • permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă, înainte sau după data expirării acestuia;
    • duplicatului permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat ori în cazul schimbării numelui titularului, înainte de expirarea valabilităţii administrative.

Permise de conducere prin poştă sau e-mail

Partea interesantă e aia în care Ordinul spune că, pentru permisele de conducere emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat (în caz de pierdere, furt, deterioare, schimbare de nume) poate fi transmisă şi prin corespondenţă (adică poştă sau e-mail), pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior.

În cazul corespondenţei electronice (e-mail), documentele ce însoţesc cererea vor fi scanate în format electronic (sper că deţineţi o multifuncţională acasă, dacă nu, să fie coadă la scanneul de la birou, zic!).

Am înţeles cum trimit. Cum primesc?

Sună bine, nu? Staţi să vedeţi continuarea, e mai tare (şi mai departe dau Ctrl+C – Ctrl+V din lege):

“Art.6. – (1) Permisul de conducere se livrează la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cerere. În cazul în care titularul nu poate fi identificat la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica de la serviciul public comunitar în a cărui competenţă teritorială se află această adresă.

(2) În cazul în care cererea a fost transmisă prin corespondenţă, permisul de conducere se ridică de la serviciul public comunitar menţionat de solicitant în cerere. În cazul în care cererea a fost transmisă prin poşta electronică, pentru ridicarea permisului de conducere titularul depune la serviciul public comunitar, în original, documentele ale căror copii au fost transmise în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (5).” (n.a.: vă explic eu aici – se referă dacă aţi transmis copiile scanate)

Logica raţionamentului

Pe mine mă bulversează puţin partea asta – adică vrem să scăpăm de cozile de la ghişee, poliţie, primărie, prefectură etc., deci ne “tehnologizăm” şi apelăm la poştă (mega-tehnologie) sau e-mail. Dar, dacă trimit cererea de eliberare a unui duplicat la permisul de conducere, prin aceste metode, tot trebuie să mă duc să stau la coadă. Deşi un paragraf mai sus zice că mi-l aduce acasă. În general. În particular, nu mi-l aduce acasă.

Mai halucinantă mi se pare partea cu – trimit mail cu cerere si copii scanate, dar după tot trebuie să mă duc să arăt la doamna/domnul funcţionar/miliţian documentele originale. Şi după să mă mai duc odată să îmi iau buletinul, pentru că eu sunt un caz special şi cazul special (conform legii) trebuie să se ducă să îşi ridice permisul.

Eu înţeleg cum e cu siguranţa, necesitatea dovedirii că persoana care a formulat cererea chiar este titularul şi nu s-a trezit un necunoscut în mână cu copiile după actele mele şi s-a apucat să îmi facă permis din bunătatea inimii lui (deşi, până şi aici raţionamentul meu e aspru supus la chinuri). Dar acum, pe bune, asta e soluţia anti-cozi, anti-birocraţie, anti-nervi?

Sau dacă înţeleg eu greşit legea – explicaţi ca la ăia mai puţini deştepţi! Că poate şi bunicul are permis şi la 60+ de ani nu prea le are cu legislaţia şi e-mailul. Zic şi eu…

Pentru amuzamentul vostru propriu, puteţi citi tot Ordinul AICI.

Posted on 11 august 2013, in Litera proprie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s