Când jurnaliştii nu cred în “sistem”, dar “sistemul” crede în el însuşi


Auziţi aici rezultat – cică profesorii din cadrul universităţilor de jurnalism din State (alea lipite) sunt mult mai “entuziaşti” decât cei care activează în domeniu. Faţă de ce? Faţă de şcolile de jurnalism, desigur! V-am pierdut? Nu e nicio problemă – graficele (pentru care, recunosc, am o slăbiciune) vorbesc de la sine.

Un studiu Poynter ne-a adus în prim-plan adevărul crud – obţinerea unei diplome de studii în jurnalism reprezintă o reuşită mai mare pentru cei care se află în spatele/faţa/ în jurul catedrei, decât pentru cei care chiar lucrează în acest domeniu. Ca să vezi!

Păi dacă americanii au ajuns la concluzia asta, noi ce speranţe mai avem? Acum nu mă înţelegeţi greşit, nu e intenţia mea să mă bag în comparaţii/polemici de genul “sistemul lor de învăţământ universitar” versus “sistemul nostru de învăţământ universitar”.

Dar la noi cam bântuie adevărul ăla generalizat cum că din facultate ieşi mai mult cu o bucată de hârtie în plus, nişte cunoştinţe teoretice (cât de mult şi de bine le mai ai, este cu totul altă mâncare de peşte) şi o vagă, dar foarte vagă urmă de practică. Asta dacă ai avut noroc. Şi interes.

Ce zice studiul?

Haideţi să vorbim şi în cifre:

– 96% dintre profesori au considerat ca fiind „foarte importantă „sau „importantă” o diplomă în jurnalism, în timp ce doar 57% din specialiştii în domeniu au acordat bucăţii de hârtie acelaşi “merit”;

–  peste 80% dintre cadrele didactice au considerat că diploma în jurnalism este extrem de importantă atunci când vine vorba de dezvoltarea abilităţilor de “colectare” a ştirilor. În partea „adversă” s-au strâns doar 25 de procente;

– unul din 5 practicieni ai domeniului consideră că este nu prea sau deloc important să îţi rozi coatele pe băncile facultăţii ca să ştii cum stă treaba atunci când faci colectarea şi relatarea subiectelor mediatice.

jounalism-degree-importance.png.CROP.article568-large

Studiul a fost realizat prin aplicarea unui chestionar online care a înregistrat 1.800 de respondenţi, numărul specialiştilor şi al cadrelor didactice fiind aproximativ egal. Bine, acum e puţin la mintea cocoşului că profesorii nu erau să zică – “da, dom’le, ce predau eu este total irelevant, pur teoretic şi nu prea îl ajută pe domnu’ student cu nimic în meserie!”.

Unde-i buba?

Buba e veche. Şi ştiută. Dar nouă (oamenilor, în general) ne place să facem multe, multe studii, pentru ca apar multe cifrre si litere şi liniuţe şi coloane colorate curcubeic. Buba e aia în care teoria nu se pupă cu practica, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg şi tot aşa. Pentru că este grav când planul de învăţământ după care profesorii predau nu prea are treabă cu ceea ce chiar se întâmpla “pe teren”.

Iar ruptura se resimte mai acut pentru generaţiile actuale, din cauza unei mişcări culturale imense. New media îşi revendică teritoriul, cucereşte, acoperă. Iar cei care nu ţin pasul se trezesc că meseria pe care o predau / o asimilează e croită prost.

Şi nu prea dai bine când te chinui între 3 şi 5 ani să strângi bani să îţi iei şi tu un costum “profi” şi “mişto” cu care să îi dai pe ăia pe spate, din prima, când te duci la interviu, însă croitorul nu îţi face haina pe măsura ta. Ajungi să te duci cu un costum prost făcut (dar bine plătit) cu 2-3 numere mai mic sau mai mare şi să fii total ieşit din peisaj.

Sursa: insidehighered.com

Posted on 12 august 2013, in Litera proprie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Adevarul este ca responsabilitatea revine acelora care se inscriu la anumite facultati. Pai daca piata nu cere sau nu plateste bine o anumita meserie, de ce as insista eu ca sa merg la o facultate care ma califica pentru acea meserie? Nu numai profesorii sint de vina, ci majoritatea vinei o detin viitorii studenti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s