Cârtiţe şi zăpezi. Assange consideră că americanii îi sunt îndatoraţi moral lui Snowden


NSA, Snowden, Statele Unite, „cârtiţa” WikiLeaks. Câteva cuvinte de care tot auzim de câteva săptămâni, fără a cunoaşte detaliile. La urma urmei, de ce am avea nevoie de detalii? Ştim că „supravegherea” comunicaţiilor se întâmplă – probabil e ceva ce ţine de gena noastră de a fi atât de liniştiţi când vine vorba de astfel de subiecte.

Glumele cu SRI-ul la noi au devenit un fel de laitmotiv şi e mai distractiv să trânteşti pe la mijlocul unei conversaţii telefonice foarte „intelectuale” ceva de genul – „Lasă bă să aibă şi securiştii de ce să se amuze!”

Care e problema?

keyhole

Americanii sunt mai supăraţi. Şi tot dezbat subiectul ăsta de ceva timp. Care subiect? Cel despre spionul Edward Snowden (tot mă gândesc la Bond) care a „scăpat” presei  niscaivai documente despre programul de supraveghere a comunicaţiilor telefonice şi online, „fugite” de la mama lor de acasă (Agenţia Naţională americană pentru Securitate – NSA). Autorităţile s-au supărat pe Snowden, aşa că individul a petrecut câteva nopţi şi zile prin aeroporturi, în regim de cazare all-inclusive, până când Mama Rusie s-a înduioşat şi l-a primit pe refugiat cu braţele larg deschise.

Cârtiţa despre zăpezile de altădată

Un coleg de breaslă de-al lui Snowden (breasla „oilor negre”), atrage un semnal de alarmă asupra datoriei morale a americanilor. Vorbim aici despre fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care, la rândul lui, a dezvăluit la un moment dat nişte documente oficiale.

Dumnealui a scris un comentariu prin care afirma că americanii îi sunt îndatoraţi moral fostului consultant NSA Edward Snowden pentru că acesta l-ar fi forţat pe preşedintele SUA Barack Obama să promită revizuirea sistemului de supraveghere a comunicaţiilor de către serviciile de informaţii.

Adică, după ce poporul american s-a revoltat că îi sunt urmărite discuţiile intime despre McSandviciuri, domnul preşedinte a făcut o promisiune solemnă că o să reformeze domeniul supravegherii comunicaţiilor, în numele „transparenţei” şi „încrederii”.

Promiţând o „eră nouă” în domeniul informaţiilor, cu o „supervizare suplimentară, o transparenţă mai mare şi garanţii”, Obama a declarat că înţelege „îngrijorările celor care se tem că ar putea fi comise abuzuri”, dar a oferit asigurări că Statele Unite nu ar dori să spioneze „cetăţenii obişnuiţi”.

Motiv pentru care Assange a declarat răspicat că dacă nu ar fi fost dezvăluirile lui Snowden referitoare la programul PRISM de supraveghere a comunicaţiilor, totul ar fi rămas în tăcere (nu ştiu sigur dacă cea a mieilor), iar preşedintele nu ar mai fi garantat realizarea niciunei reforme. Pentru că atât s-a făcut. S-au aruncat nişte promisiuni despre schimbare, transparenţă, încredere şi reforme. Cam atât, cel puţin până acum.

Sursa: Mediafax

Posted on 12 august 2013, in Litera proprie and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s