Râzi, tu, râzi, Harap-Alb, dar unde e ţara ta?


Expoziţiunea

Să presupunem următoarele: Harap-Alb ne este contemporan şi burduşit cu gadget-uri (smartfoehn – conform lu’ pitzi de la mercador.ro, iPad, de astea). Prietenii lui buni vor să vină în vizită. Aceştia locuiesc în diverse părţi ale lumii, după cum urmează: Gerilă în Norvegia, Setilă în Nemţia, Flămânzilă în Grecia, Ochilă în Statele Unite (sau Rusia, tot ce ştim sigur este că vede peste tot) şi Păsări-Lăţi-Lungilă în Japonia.

Intriga

Problema este că ei nu reuşesc să dea de Harap-Alb neam, el fiind în comă alcoolică după ce a petrecut o lună în Bamboo, cu ocazia nunţii dintre Bianca şi Victor (mai puneţi şi voi mâna pe o Libertatea, Dumnezeule mare!). Aşa că fac toţi cinci o video-conferinţă pe Skype cu tema – cum ajungem în România şi ce mai putem vedea în ţărişoara aia minunată, dacă tot ne deplasăm până acolo?

No, amu-i amu! România nu are un site turistic oficial, nu este prezentă ca destinaţie turistică online.

Google-404-Not-Found-Error

Sursa foto: guide-informatica.com

Desfăşurarea acţiunii

Ce avem, în schimb? O serie de website-uri realizate de birourile de promovare din străinătate, dintre care enumerăm:

Trebuie menţionat că acestea nu reprezintă „poziţia oficială” a Ministerului Turismului, iar vizualizarea conţinutului se poate face într-o singură limbă.

De ce nu merge turismul la noi în ţară? Haideţi să întrebăm. De fapt, au făcut-o cei de la Ziarul Financiar, mai mult sau mai puţin direct, deci citez:

„Întrebaţi de ZF care este site-ul turistic oficial al destinaţiei România, oficialii Ministerului Turismului au enumerat: minind.ro (site-ul ministerului), turism.gov.ro (site-ul Autorităţii Naţionale de Turism) şi romania.travel (un site care trimite utilizatorii pe cele patru site-uri menţionate mai sus, create de birourile de promovare din străinătate).”

Articolul, realizat de Mirabela Tiron şi publicat undeva pe la începutul lunii iulie, a luat naştere ca urmare a organizării de către MT a primei vizite de documentare prin România (în valoare de 100.000 – vizita, nu ţara). Vorbim aici de trei autocare cu ambasadori, reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Turismului, oficiali din turism, 28 de jurnalişti străini şi 19 români.

Punctul cuminant

Ce au avut de declarat vizitatorii de pe meleagurile străine, referitor la frumoasele plaiuri româneşti şi turism?

* Inga Michaeli (jurnalistă din Israel, publicaţia de travel Masa Acher): „Nu ştiu dacă România are un site turistic oficial cu informaţii despre destinaţiile care merită vizitate. Eu m-am documentat despre România dintr-un ghid turistic pe care l-am tradus recent, singurul la care am lucrat în 20 de ani de activitate ca traducător de ghiduri. […]Cred că dacă ar fi fost mai mulţi turişti din Israel ce alegeau România atunci aş fi tradus şi eu mai multe ghiduri turistice despre România. Turiştii caută informaţii despre o destinaţie fie pe internet, fie la prieteni sau în ghiduri turistice.“

* Angel Ingelmo Sanchez (jurnalist spaniol şi autorul mai multor ghiduri turistice) : „Îmi pare rău să o spun, dar România este încă în comunism la promovarea în străinătate, nu s-a modernizat deloc. Slovenia şi Polonia s-au modernizat, ca şi celelalte ţări, Franţa, Anglia, care au pentru fiecare oraş o enci­clopedie de informaţii.“

avem-o-tara-frumoasa-dar-nu-ne-ajuta-cu-nimic-turistii-straini-fug-de-romania-din-cauza-serviciilor

Sursa foto: finantistii.ro

Deznodământul

În curs de redactare. (Gerilă, Setilă, Flămânzilă, Ochilă şi Păsări-Lăţi-Lungilă încă nu s-au dumirit cum să ajungă la Harap-Alb sau dacă se merită să vină până aici).

P.S.: Să ştiţi că eu am fost bine intenţionată şi am căutat pe Internet să văd dacă s-a schimbat ceva din iulie până acum, însă nu am avut succes în căutări.

Sursa: Ziarul Financiar

Posted on 31 octombrie 2013, in Litera proprie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s