„Too young to wed”: Privind ceea ce nu vrem să vedem


Ni se pare că o ducem rău, că avem probleme, că viaţa noastră e un dezastru. Şi spunem asta în timp ce bem o bere la o terasă, dăm comandă de o pizza şi citim chestii mişto pe Internet. Ne plângem DE şi LA familie, rude, prieteni, iubiţi/iubite şi oricare alte bipede care gravitează în jurul nostru sau noi în jurul lor. Ne este rău. Serios?

Ştim, măcar ca idee generală, cam despre ce este vorba în continuare. Ştim că „e naşpa” şi avem opinii legate de acest subiect. Opinii pe care le discutăm în aceleaşi condiţii ca cele ale „deplângerii” descrise mai sus. Dar am să insist. Nu pentru a ne scoate din confortul de a schimba ceva, pentru că este greu, dar măcar pentru a ne da o palmă peste ceafă şi un şut în părţi dorsale/frontale, în funcţie de alegerea destinatarului.

Vorbim despre căsătorie, dar nu aia cu fără numar feluri de mâncare, negociatu’ miresei pe alcoholice dublu rafinate, sarmale în cap, sclipiciozităţi şi alte datini de’astea. Nunţile cu mirese minore, copile prepubere, dar care sunt obligate, în numele tradiţiei, să se căsătorească şi să aibă copii. Fiinţe supuse unor torturi fizice şi psihice pe care nu avem capacitatea să le înţelegem. Educaţia, copilăria, libertatea alegerii ? Utopii.

SS-ChildBrides02

Portret de familie: Mohammed Fazal (45 ani) împreună cu cele două soţii – Majabin (13 ani) şi Zalayha (29 ani), în satul de la periferia Mazar Al Sharif. Majabin i-a fost oferită lui Fazal în contul unei datorii, de la un fermier vecin care nu a putut achita suma pierdută la un joc de cărţi. Cei doi sunt căsătoriţi de şase luni.

Aceasta este problema pe care Stephanie Sinclaire a surprins-o într-un proiect fotografic intitulat „Too young to wed”.

SS-ChildBrides01

Portret de familie: Viitorul mire, Faiz Mohammed (40 de ani) şi Ghulam (11 ani), în casa lor dintr-un sat din provincia Ghor. Întrebată în acea zi cum se simte, fetiţa derutată a răspuns:”Nu îl cunosc pe acest om. Ce ar trebui să simt?”

SS-ChildBrides04

Tânăra de 16 ani, Ziaguli, stă împreună cu soţul său, Mohammed Wazir (50 ani), fiul lor în vârstă de 9 ani, Rahmad, şi prima soţie a bărbatului, Hadija (40 ani), în casa lor din satul Ghorishdi, în afara Jalalabad (Afganistan). Ziagul, însărcinată pentru a doua oară, a fost vândută de către familia sa pentru 10.000$. „Am vândut tot – pâmântul, animalele – pentru a strânge banii.” a spus Wazir, cultivator de maci pentru opiu.

SS-ChildBrides03

Portret de familie: Said Mohammed (55 ani) şi Roshan (8 ani) în ziua logodnei lor, în satul Chavosh din provincia Ghor. Tatăl miresei, Abdul Kasem (60 ani), declară: „Sunt foarte sărac şi am foarte multe probleme. Am nevoie de bani şi mai am alte trei fiice. Crezi că vreau să îmi căsătoresc fata atât de tânără?”

Să vorbim în cifre? 51 de milioane de fete sub 18 ani – căsătorite. Se estimează că în următorii 10 ani vor fi cel puţin încă 100 de milioane de copile (cam 25.000 pe zi) obligate să respecte această „normă socială”. Aceste situaţii bazate fie pe cutume, fie cauzate de sărăcia extremă, frecvente în ţări precum Nepal, Etiopia şi Afganistan, duc la apariţia unor fenomene cu adevărat dramatice:

    • violenţă domestică – astfel de „familii”, formate între bărbaţi de 40-50 de ani şi tinere de 10-15 ani, devin spaţiul optim pentri dezvoltarea violenţei fizice, psihice sau sexuale.
    • sarcină – pe principiul „tot ce ar trebui să reprezinte un moment deosebit se transformă într-un coşmar”, trupurile nedezvoltate ale unor copile prepubere nu pot suporta, de cele mai multe ori, o sarcină. Copilele care nasc copii – motivul pentru care rata deceselor tinerelor de până în 20 de ani, în timpul sarcinii, s-a dublat.
    • trafic de carne vie şi prostituţie – încercând să scape de violenţă şi asuprire, tinerele care fug cad pradă, de cele mai multe ori, traficanţilor de carne vie şi proxeneţilor. Violenţă, abuz sexual, boli cu transmitere sexuală.
    • suicid – ultima cale de scăpare. În Afganistan, multe dintre aceste tinere îşi dau foc doar pentru a termina coşmarul.
SS-ChildBrides05

O polițistă îl arestează pe Janan (Afganistan, 35 de ani), după ce a încercat s-o omoare pe soția lui, Jamila (15 ani). Motivul furiei a fost că fata a fugit din casa soțului, pentru a căuta adăpost la mama ei, după ani buni de abuzuri îndurate de la soț și soacră. Încercând s-o ucidă pe Jamila, Janan a înjunghiat-o de mai multe ori pe bunica acesteia, care a intervenit, pentru a o apăra pe fată. Jamila a fost logodită cu acest bărbat pe când avea un an, măritându-se cu el la vârsta de 10 ani.

SS-ChildBrides29

O tânără prostituată etiopiană, pe nume China, a fost agresată de un bărbat. Multe fetițe care încearcă să fugă de căsătoriile aranjate ajung pe mâna traficanților de carne vie, îndurând tratamente extrem de violente (Nepal).

NE ESTE GREU?

Sursa: Viiphoto.com, Tooyoungtowed.org

Posted on 12 noiembrie 2013, in Litera proprie and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s