TIME’s Most Influential Teens of 2013: Bravo, Ionuţ Budişteanu!


Auzisem, ştiam, citisem despre el. Astăzi mi-a reapărut în minte numele lui Ionuţ Budişteanu, tânărul de 19 ani din Râmnicu Vâlcea, care a fost desemnat marele câştigător al premiului Gordon E. Moore din cadrul celei mai ample competiţii internaţională pentru liceeni din lume, INTEL ISEF 2013. Acest succes, ştiut de prea puţini dintre conaţionalii tânărului, l-a propulsat pe Ionuţ în topul TIME al celor mai influenţi tineri din lume în 2013.

Maşina cu personalitate

Coordonate: Târgul Internaţional de Ştiinţă şi Inginerie Intel din Phoenix, Arizona, SUA , Mai 2013. Ionuţ a primit locul 1 şi un premiu în valoare de 75.000$ pentru proiectul său – o maşină care merge singură. Să ne înţelegem, vorbim de 1.700 de finalişti, selectaţi din peste 7 milioane de elevi, din 70 de ţări.

Prototipul realizat de Ionuţ creează precedentul pentru ceea ce se poate transforma întro posibilă industrie de producţie a unor autovehicule auto-pilotate, comercializate către mase. Şi asta pentru că ceea ce a reuşit să facă românul nostru costă vreo 4.000$, spre deosebire de cei 75.000$ pe care îi dai pe o maşină, de acelaşi gen, de la Google.

Ionuţ a apelat la o tehnologie de tip A.I. (inteligenţă artificială) şi a folosit un aparat de fotografiat, montat pe maşină, pentru a identifica benzile de circulaţie, bordurile, autovehiculele şi chiar oameni.

ionu1

Sursa foto: budisteanu.net

TIME’s Most Influential Teens of 2013

Ieri a apărut pe pagina online a publicaţiei TIME topul celor mai influenţi 16 tineri din lume, Ionuţ Budişteanu aflându-se, în această ierarhie condusă de cântăreaţa neozeelandeză, Lorde, pe locul 9. C mai rămâne de spus în afară de „Bravo!”?

ionut

Sursa foto: time.com

Mai multe despre Ionuţ?

Ionuţ Budişteanu este elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea. Acesta a participat timp de 8 ani de zile la peste 130 de concursuri naţionale şi 18 concursuri internaţionale de informatică. A realizat peste 50 de proiecte informatice, câteva dintre ele putându-se descărca de pe giga-software.com

În loc de final

Nu avem încă o concluzie, final e greşit spus, pentru că povestea tânărului inginer, deşi începută de mult, încă nu şi-a atins punctul culminant. Întrebările mele, retorice, desigur, sunt:

   • Câţi români ştiu de Ionuţ? vs Câţi români ştiu de iubitul turc al Andreei Marin?
   • Cât de mult promovăm aceste reuşite?
   • Cum îi ajutăm pe aceşti tineri?
   • Cum îi facem să mai fluture tricolorul? Ăla de care acum ne ascundem cu jenă şi nu l-am mai flutura şi arbora, pentru că patriotismul pentru noi înseamnă comunism şi România înseamnă ruşine.

Sursa: Budisteanu.net, Time.com, Youtube.com

Posted on 13 noiembrie 2013, in Litera proprie and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s