Subiectivism cu iz de firme sau principalii jucători pe piaţa IMM-urilor din Galaţi


Săptămâna aceasta m-am pus la ţol festiv şi am intrat în Parlament. Ho, că nu m-am apucat de politică şi nici nu m-am dus să-i linşez pe frumoşii adormiţi din pădurea de putreziciuni. Am fost să văd premierea celor mai bune firme pe anul 2013, realizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (scurtăm la CNIPMMR – ziceţi asta cât de repede puteţi, de 10 ori!).  

Şi pentru că aş fi făcut orice care să îmi distragă atenţia de la discursul lui Ponta şi dorinţa mea sălbatecă de a-i lansa o flegmă strălucitoare pe ochelari, m-am apucat să răsfoiesc un „almanahe” de vreo 400 de pagini. Ia uiteeeeeee, eu îi ştiu p’ăştia! Sunt de la mine de acasă! Aaaa, stai că avem de ocupaţie – ia să vedem cum apare menţionat Galaţiul meu în Topul Naţional al Firmelor din România, ediţia XXII!

DSC_0567

Bliţe, imnuri şi congelatoare

Mai întâi facem introducerea în atmosferă – eu am suferit, suferiţi şi voi cu mine! Se ia una bucată specimen care, din motive de muncă, trebuie să participe la minunatul eveniment:

– se pudrează, fardează, aranjează, parfumează şi i se dă un şut în fund până la Palatul Parlamentului;

– se stă la coada de înregistrare;

– se pipăie de către paznici;

– se trece prin ţiuitoare, spre a se vedea câte bombe şi kalaşnicoave şi-a băgat în sutien şi chiloţi;

– se ajunge la măreaţa sală, după un periplu care necesita un GPS;

– se intră în sală.

Frate, canceeeeeeeeeer! Să moară mucu’ meu din nara dreapta (pe cel din stânga îl iubesc), daţi drumul la calorifere, faceţi naibii un foc de tabără, ceva!

Ieşim pe hol, în căutarea une cafele opărite. Când să ies, aliniaţi frumoşi de-a dreapta impozantei mele persoane, o armată de cameramani şi fotografi. Bliţe, bliţe, bliţe! Băi, ejti nebun! Ce dracu’ am făcut aseară? A, stai, nu-s orientaţi spre mine, se uită în stânga. Oooo, domnu’ Ponta! Aşa se explică.

Oare, dacă fac doi paşi mai mari, ajung la el în timp util cât să îi pun o piedică? Hî hî hî…poate mă vede mama la televizor diseară. Potoleşte-te, Elena, eşti o doamnă. Cu ţurţuri la… . Aşa, cafea opărită…

Hai, ca începe, într-un final, distracţia! Deci să luăm un fund de loc pe scaun, să ne rulăm ca o şaorma în palton şi să clănţănim dinţii ca pe stadion, mâncând seminţe imaginare. Mă scuzaţi, de ce toată lumea s-a ridicat în picioare, ce se întâmplă?

Pe ritmurile melomano-bubuite ale unei melodii rap/hip-hop/something-something, cei de la masa de prezidiu iau postura de intonat „Deşteaptă-te, române” şi toată sala se poziţionează la verticală. Bă, voi v-aţi dilit? Oooo, da! Am ascultat cu to(n)ţii într-o tăcere oficială, în două copite, „Imnul Întreprinzătorilor”. Adică o poezie recitată de unu’ nervos, cu una ce se mâţâia melodios pe fundal  – „Suntem întreprinzătooooori, aye, hă, uuuuuuuuuu”.

P.S.: Chiar am vrut să vă distrez şi să ofer spre audiţie minunatul imn, însă mi-a fost imposibil să îl găsesc pe undeva.

Urmează o oră jumate de gargară retorică. Ponta debutează. Eu aud „bla bla bla bla…bla bla bla…bla bla”. O doamnă de lângă mine citeşte în Cosmopolitan ceva cu ţoale de toamnă/iarnă. Uber! Iar de aici, apelăm la almanahe…restul e cancan!

DSC_0570

Galaţiul în Topul Naţional al Firmelor Private 2013

Am ajuns la partea de subiectivism, în care eu am stat cu creionul în mână şi am căutat firmele gălăţene menţionate în sora lu’ „Pagini Aurii”. Apropo, mai plantăm şi noi nişte copaci? Că aţi defrişat juma’ de munte să faceţi 800 de almanahe de 400-500 de pagini.

Căutat, strâns, aranjat. Rezultatul final arată cam aşa (daţi click pă poză, că se face mare-mare) :

clasament

P.S: Numărul ăla de lângă firmă reprezintă locul ocupat de respectiva, dintr-un clasament de 100 de companii. Exemplu – Mairon ocupă locul 31 din 100, pe ţară, în categoria întreprinderilor mari, în funcţie de performanţa globală în afaceri.

Bon, deci, firmele gălăţene care rulz la nivel naţional sunt:

– Mairon (care, de altfel, a primit şi Marele Premiu Special, pe lângă multe altele) – distribuţie şi procesare produse metalurgice;

– Arabesque – furnizor materiale de construcţie;

– Şantierul Naval DAMEN – bărci, mă, bărci şi vapoare;

– Tancrad – construcţii civile şi industriale, întreţinere drumuri, semnalizare rutieră;

– Arcada Company – construcţii;

– Agrium-Agroport – comerţ îngrăşăminte, cereale, depozitare şi condiţionare cereale, furaje, seminţe;

Dar, nu ne oprim aici. Pe la sfârşitul almanahului mai avem şi categoria de „Premii speciale la nivel judeţean pentru 2013, unde Galaţiul apare menţionat cu următoarele/următorii:

crearea unui mare număr de locuri de muncă: Şantierul Naval Damen

dinamică deosebită a dezvoltării: Criomec SA şi Nasdis Consulting SRL

tineri întreprinzători cu rezultate deosebite: Adrian Gavrilă – Elco

femei manager cu rezultate deosebite: Camelia Blidaru (Adina SRL) şi Dana Tofan (Hotel Mercur)

promovarea de noi tehnologii: Asil SRL

calitatea produselor şi a serviciilor conform normelor ISO: Supercon SRL şi Corsem Imprex SRL

volum ridicat la export: Cozamin SRL

realizarea unui mare număr de obiective de investiţii în plan local: Vega 93 SRL şi TB Import Export SRL

sponsorizarea „Structurilor Teritoriale CNIPMMR”: CEC Back Galaţi

promovarea în mass-media a CNIPMMR şi a „Structurilor Teritoriale CNIPMMR”: Cotidianul „Viaţa Liberă” şi PresaGalaţi.ro

Închei aici, vă urez numa’ de bine şi mâine mişcaţi-vă fundurile din casă! Ştiţi voi unde…

Posted on 1 noiembrie 2014, in Litera proprie and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s