Acces moca în Muzeul Corupţiei din România. E pe bune!


Nu, nu este vreo metaforă cu subînţelesuri mistice. Pentru că Muzeul Corupţiei din România chiar s-a deschis iar accesul este gratuit – pentru vizitatori, creativitate şi, desigur, marii şpăgari care fac deliciul reportajelor şi anchetelor jurnalistice de când lumea şi pământul.

Muzeul Corupţiei este un proiect virtual lansat de agenţia de marketing digital Kinecto Isobar, cu ocazia Nopţii Muzeelor. Iar în cazul în care vi se pare totul o „miştocăreală” de zile mari, trebuie să ştiţi că aici vorba de chestii serioase, după cum ne avertizează şi mesajul inscripţionat pe frontispiciul lăcaşului cultural:

„Bine ai venit în Muzeul Corupției!

Corupții noștri au ridicat șpaga la rang de artă.

Unele șpăgi sunt atât de incredibile, încât nici nu știi dacă-s adevărate sau inventate!”

Este musai de vizitat Galeria Şpăgilor, în care veţi regăsi ilustrate în stil dadaisto-artnuvo-minimalisto-hipstăresc cele mai cunoscute şpăgi din România – unele reale, altele izvorâte din imaginaţia creativilor. Şi nu vorbim despre o imaginaţie foarte bolnavă, pentru că linia dintre exemplele reale şi cele inventate este extrem de subţire.

MC_85pui

MC_apa minerala

MC_oaie

MC_tamara

Oricum, printre valoroasele exponate din secţiunea Şpăgilor pe Bune regăsim:

• O Oaie“Un poliţist din Neamţ va sta 4 ani după gratii pentru că a luat mită… o oaie. Este vorba despre şeful arestului din oraş, care a primit şpaga ca să asigure condiţii mai bune unui deţinut.”

• Calaboşi şi Palincă“Fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş a fost acuzat de procurorii DNA de corupţie. Potrivit rechizitoriului DNA, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan.”

• Şpagă în cimitir“Anchetatorii spun că Darius Vâlcov a primit „comisionul” în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei, suspecţi din dosar afirmând că au fost situaţii în care s-au înâlnit cu Vâlcov chiar şi în cimitir”

O vizită digitală în Muzeul Corupţiei nu vă costă absolut nimic, ba chiar vă aduce în câştig cu informaţii preţioase despre tembelismele micilor şi marilor corupţi mioritici. Unde mai pui că pe Youtube poate fi făcut şi un tur virtual. Păi ori suntem şmecheri ori nu mai suntem.

Doar aşa să mai meargă şi românul nostru la muzeu. Vizitatorii cu un rânjet amar, restul pe post de exponate. Partea faină (sau nu) este că muzeul ăsta va avea cea mai vastă şi variată colecţie, într-o continuă schimbare.

Ce Luvru, neică? Ia d’aci cultură. Pentru că doar în România şpaga poate fi ridicată la rang de artă.

Posted on 30 mai 2016, in Litera proprie and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s