BAC 2016: Moromeţii, varianta Feişbuci şi petitieonline.com


E belicoasă rău treaba cu tâmpiţii ăştia de fac subiectele la capacităţi şi BAC-uri. Sau stai, că acuma le zice examene naţionale. Tot dracul ăla. Mai întâi, nu fac şi ei, dom’le, un grafic pe care să îl înţeleagă tăt bătutul în cap? Apoi, provoacă tineretului palpitaţii cu semantica complexă a termenului „interbelic”. Cum de ce?

Păi, în cazul în care nu ştiaţi, mai mulţi absolvenţi ai clasei a XII-a au creat o petiţie online prin care contestă notarea răspunsurilor lor la subiectul al treilea, la proba de limba română a Bacalaureatului 2016.

Unde au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic.

Şi unde unii (mulţi şi şmecheri în ale tehnologiei şi democraţiei, cât să facă o petiţie online) au scris despre „Moromeţii”. Care este postbelic. Dar ei, sărăcuţii, au înţeles din cerinţă că acţiunea romanului trebuie să fie situată în perioada interbelică.

MOROMETII

Minunata petiţie, care a strâns deja semnăturile a 4.840 de intelectuali (ce încă depun acatiste pe Feişbuci întru luarea BAC-ului) are următoarea notă explicativă, copy-paste – gramatica şi ortografia nu îmi aparţin:

„Aceasta petitie a fost creata pentru a se lua in considerare si romanul ”Morometii” la subiectul 3 la bac , deoarece actiunea romanului este interbelica chiar daca romanul a aparut in perioadaa postbelica , multi dintre noi ne-am gandit ca este corect sa scriem Morometii doar din aceasta cauza… si nu e chestia ca nu am invatat cei care am scris romanul Morometii , ci probabil din cauza emotiilor si altor chestii care ne-au pus piedica.. Daca insultati in aceasta petitie , nu arata decat , ”buna crestere” pe care voi o aveti . ! Sustinem Morometii pentru subiectul 3 la bac !!!!!”

Deci, nu e chestia care e chestia, dar Moromeţii e interbelici, că dacă nu facem protest la Piaţa Universităţii şi vă dăm heităreală pe Fb!

Ca un făcut, pe la sfârşitul lunii martie a acestui an a fost prezentată la Gala Premiilor Gopo 2016 o parodie după ecranizarea romanului din 1987, în care avem ocazia să îl revedem pe Victor Rebengiuc îl rolul lui Ilie Moromete. Diferenţa constă în adaptarea scenariului la zilele noastre, ale Sfântului Net. Că bine le mai zice Nilă în clipul de mai jois:

„Io am 300 de share-uri la poza aia cu salcâmu’ tăiat. Am făcut și o petiție să îl punem la loc. Să se mire proștii! Hă,hă”

Că cam aşa…să se mire proştii. Hă, hă!

Posted on 5 iulie 2016, in Litera proprie and tagged , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s